Direcționează 2%
button_up
Despre noi

Asociația Națională a Mediatorilor Comunitari din Republica Moldova este o asociație obștească republicană, non-guvernamentală, apolitică, non-profit,  ce îşi desfăşoară activitatea pe întreg teritoriul Republicii Moldova 

Director executiv: Valeriu Căldăraru 

Anul fondării: Decembrie, 2016

Membră CVR:  anul 2016

Misiunea ANMC:  Dezvoltarea capacităților și abilitarea mediatorilor comunitari romi pentru ca ei să devină membri activi ai societății, pentru a promova acțiuni de lobby și advocacy cu scopul de a îmbunătăți viața romilor în R.M. 

Scopul de bază al Asociației este protejarea drepturilor civile, economice, sociale, culturale, și a altor drepturi şi  libertăţi  legitime ale persoanelor de etnie romă, promovarea funcției și dezvoltarea potențialului mediatorilor comunitari. 

Membrii Asociației obștești sunt mediatorii comunitari din localitățile unde a fost instituită funcția respectivă.

Coordonator de programe în cadrul ANMC: Feraru Silvia

Obiective principale:

1.Crearea condițiilor favorabile pentru o bună funcționare a poziției mediatorului comunitar în Republica Moldova, care facilitează și urmărește integrarea populației de etnie Romă în societate.

2.Obținerea capacităților și abilităților de lucru în domeniul educației, asistenței sociale, sănătății, angajării în câmpul muncii și dezvoltării comunitare și a deprinderilor tehnice pentru utilizarea calculatorului și a programelor relevante.

3.Grupul mediatorilor comunitari din Republica Moldova este consolidat și sunt create toate condițiile favorabile pentru un schimb continuu de informație, cunoștințe și experiență între mediatorii comunitari anagajați oficial, voluntari și potențiali candidați.

Pe perioada anilor 2017 - 2018, ANMC a realizat o serie de activități, avînd suportul financiar al Organizațiilor Internaționale: Oficiul Înaltului Comisar pentru Drepturile Omului (OHCHR) și Agenția de Cooperare Germană (GIZ Moldova), cum ar fi:

  1.  Facilitarea angajării a 13 mediatori comunitari și oferirea suportului logistic pentru încadrarea cu succes la locul de muncă.

  2. Întîlniri trimestriale la nivel regional cu mediatorii comunitari și instituțiile de resort din regiuni.

  3. Organizarea și desfășurarea a 2 Forumuri Republicane dedicate mediatorilor comunitari cu scopul de a creea un spațiu comun de comunicare și interacțiune, pentru ca problemele cu care se confruntă mediatorii comunitari din Republica Moldova să fie soluționate, iar participarea lor activă în viața comunității să fie încurajată.

  4. Organizarea a 2 instruiri tematice în domeniul IT pentru 30 de  mediatorii comunitari.

  5. Ateliere de lucru privind elaborarea rapoartelor alternative înaintate către Comitetele ONU.

  6. Ședințe lucrative privind identificarea soluțiilor în diferite probleme cu care se confruntă mediatorii comunitari la nivel local.

  7. Efectuarea a peste 30 de vizite în teritoriu pentru identificarea potențialilor mediatori .

  8. Elaborarea a 3 rapoarte alternative de ANMC înaintate către Comitetul ONU privind Eliminarea tuturor Formelor de Discriminare Rasială, Comitetul pentru drepturile economice, sociale și culturale și la Comitetul  pentru drepturile copilului în contextul examinării periodice a situației Republicii Moldova,

  9. ANMC a organizat mai multe ședințe lucrative cu ministerele de resort în scopul îmbunătățirii situației mediatorilor comunitari 

  10. ANMC a participat la mai multe conferințe de presă, radio, emisiuni televizate, cu scopul de a promova cazurile de success a mediatorilor comunitari

  11. Elaborarea recomandărilor pentru îmbunătățirea cadrului legal pe domeniul muncă privind angajarea romilor în cîmpul muncii. 

  12. Organizarea unor masuri festive și participarea în cadrul evenimentelor dedicate Zilei Internaționale a Romilor la nivel central și local.

  13. ANMC a elaborat primul studiu privind situația romilor din partea stîngă a Nistrului.

Obietivele organizației pentru următorii 2 ani:

1 Promovarea serviciului de mediator comunitar prin continuarea procesului de angajare a mediatorilor comunitari în restul comunităţi unde nu este angajat mediatorul.

2.Promovarea cazurilor de succes realizate de mediatorii comunitari  

3. Organizarea anuală a Forumului dedicat mediatorilor comunitari pentru vizibilitate și promovare a funcției date.

4. Mărirea numărului de mediatori comunitari prin recartografierea localităților compact mixt locuite de romi.

5. Elaborarea ghidului privind activitatea mediatorilor comunitari pentru o mai bună funcționalitate a inității date.

Solicita un apel
Оставьте аудио сообщение
microphone microphone stop
00:00
/ 05:00